İnsan Eti Yeme Sendromu: Wendigo


  Amerika Birleşik Devletlerinde, Kanada'nın Atlantik Kıyısında ve Büyük Göller Bölgesi'nin kuzey ormanlarında yaşayan Algonquian halkı insan eti yiyen ve doymak bilmeyen bir canavardan bahseder. Bu canavar insansı bazı özellikler taşır ve ya insan ruhunu ele geçirmiş bir ruhtur. Canavar soğuk dönemlerde ortaya çıkarak yakaladığı insanları yer. Aynı zamanda bölgede yamyamlık,cinayet,açgözlülük ve doyumsuzlukla da özdeşleştirilmiş bir sembol olan canavar modern çağda insan eti yemeye dair duyduğu aşırı istekle tanı koyulan yamyam insanları ifade eder. Psikolojik bir hastalık olarak Monami yani durmadan bir şeyi düşünme-takıntı haline getirme kategorisinde değerlendirilen bir psikolojik rahatsızlık olarak tanımlanır.

  Tartışmalı tibbi rahatsızlık Wendigo psikozuna adını veren Wendigo canavarını öğretmen ve akademisyen olan Basil Johnston şu şekilde tarif etmiştir: Wendigo zayıflama noktasına doğru dolaştı, kurutulmuş cildi sıkıca kemiklerinin üzerinden çekti. Kemikleri cildi üzerinde iterek, ölüm küllüğü grimsi rengi ve gözleri yuvalarına derinlemesine itti, Wendigo son zamanlarda mezardan kınanmış bir küstah iskelete benziyordu. Dudakları pürüzle kaplanmıştı ve kanlıydı. Wendigo ölüm ve çürüme kokusu yayıyordu.

  Wendigo aynı zamanda Algonquian kültüründe açgözlülük ve doymak bilmezliği tasvir ettiği için bu davranışlarda bulunan insanların da Wendigoya dönüşebileceklerine inanmışlardır.

  Kore'de bir dönem ortaya çıkan ve 250.000 insanın ölümüne yol açan Kuru hastalığı da Wendigo sendromuyla illişkilidir. Ölüleri kutsamak amacıyla törenlerde ölülerin beynini yiyen Koreliler zamanla Kuru adındaki  sinirsel  hastalığa yakalanmaya başlamışlardır. Hastalığa yakalananların vücudu çürümeye başlar ve iğrenç kokular yayarlar. Böylece Kore'de geniş bir coğrafyaya yayılan hastalığın kaynağının insan eti olduğunun anlaşılması üzerine bu uygulamaya son verilir.

  Tarihsel bulgular yamyamlığın yakın Amerika tarihinde de görüldüğü sinyallerini veriyor. Bu iddia 2013 yılında yapılan bir arkeolojik çalışmada bulunan 14 yaşıundaki bir kız çocuğunun kafatası üzerinde yapılan incelemelerle ilişkilendiriliyor.

  1847 yılında Amerika boyunca Kalifornya'ya seyahet etmek üzere yola çıkarlar. Fakat Siera Neva'da konvoy ağır kış şartlarından dolayı yolda kalır. Konvoy uzun bir süreden sonra kurtarılınca yola çıkan 89 kişiden sadece 47 kişi hayatta kalmıştır. Konvoydakiler yolda dayanamayıp ölenleri yemiştir. Üstelik bazılarını ise yemek üzere öldürmüşlerdir. Bu olay tarihte Donner Party olayı olarak geçmiştir.

  Tarihin tozlu sayfalarında bir çok savaş döneminde yaşanan kıtlık dolayısıyla insanların yamyamlık uygulamasına başvurmak zorunda kaldığı bilinir. Fakat bahsettiğimiz Wendigo Sendromu tamamen psikolojik ve ruhsal sorunlardan kaynaklanmaktadır. Uzmanlara göre bu hastalığın tedavisi mümkündür.
 
























Yorumlar